Întoarcerea umbrelor: Fugarii condamnați, aduși înapoi pe tărâm românesc
Într-o lume unde granițele par adesea neînsemnate, justiția își croiește drum prin labirintul internațional, aducând înapoi în România ecourile unor fapte neterminate. Primul dintre acești spectri ai trecutului este un bărbat de 45 de ani, rătăcit prin vâltoarea vieții în Maramureș, care a fost prins în mrejele legii în Italia. Condamnat pentru tentativă de omor, acesta a fost adus înapoi sub aripa protectoare a Tribunalului Mureș, care îi rezervase deja un loc între zidurile reci ale închisorii pentru cinci ani.
Al doilea povestitor al drumurilor întortocheate este un tânăr de 34 de ani din Iași, a cărui libertate a fost curmată în Irlanda. Judecătoria Botoșani îi cântărise deja faptele, condamnându-l la aproape cinci ani de detenție pentru infracțiuni rutiere, un scenariu pe care îl credea scris în stelele străine, departe de casa sa.
Ultimul act al acestei trilogii de destine îl are în centru pe un bărbat de 27 de ani din Teleorman, a cărui tânără viață a fost umbrită de greșeala unui furt calificat. Spania a fost scena capturării sale, dar Judecătoria Zimnicea îi fusese deja regizor, scriindu-i în script două ani și jumătate de izolare în spatele gratiilor.
În această odisee a justiției, Poliția Română a orchestrat cu măiestrie întoarcerea acasă a celor trei bărbați, în colaborare strânsă cu forțele de ordine din Italia, Irlanda și Spania. Această simfonie a legii a reușit să aducă înapoi pe pământ românesc ecourile unor vieți care, pentru o clipă, crezuseră că pot evada din ghearele destinului scris de mâna justiției.