Transferuri și preluări de fugari de la frontiere
De vinerea trecută până ieri, mai exact în perioada 9 februarie – 16 februarie, au fost preluați de la punctele de frontieră de către ANP (n.r. – Administraţia Naţională a Penitenciarelor) un număr de 21 de fugari la care se adaugă 6 transferați. Printre țările de unde am adus fugarii sunt: Marea Britanie, Germania, Italia, Islanda, Belgia, Polonia, iar printre faptele pentru care au fugit persoanele condamnate avem o gamă largă de infracțiuni de la cele grave cu violență, tentativă de omor și tâlhărie, la cele economice, evaziune fiscală sau furturi și infracțiuni la regimul rutier”, a precizat Alina Gorghiu.
Utilizarea deținuților în forța de muncă
Alina Gorghiu a mai vorbit și despre deținuții care pot fi folosiți la muncă: Sistemul poate să ofere o forță de muncă disciplinată și ordonată. Efectivul din sistemul penitenciar – 23.000, dintre aceștia, persoane apte pentru muncă aproximativ 11.000. dintre aceștia din comisiile din penitenciare sunt aproximativ 6000 de persoane apte pentru muncă. Femeile deținute – 240 participă la muncă. La penitenciarul din Argeș – 178 de persoane apte de muncă, 48 de persoane deja sunt repartizate. 1 din 5 deținuți, implicați în activități – sunt folosiți de 3 unități: Timișoara, Arad, București (Jilava). Aceasta este maniera de reintegrare a lor în societate. Aceste 3 penitenciare folosesc peste 44% dintre aceștia.
Începând cu anul 2021, au fost create 4 puncte de lucru, amenajate de agenți economici, în colaborare cu penitenciarul de la Ploiești care au asigurat 35 de locuri de muncă, Timișoara – 142 de locuri de muncă în acel punct de lucru, la Bistrița 44 și la Arad 30. 7000 de deținuți își doresc să muncească: dar nu sunt solicitări, fie nu este personal să-i însoțească.
Persoanele private de libertate care lucrează sunt remunerate, remunerația medie a fost în jur de 3200 de lei. Deținuții care muncesc în baza contractelor beneficiază și de remunerație, dar și de zile liberă.
Sursa: realitatea.net