Alertă pentru posesorii de carduri: Măsuri esențiale în caz de furt sau pierdere
Într-o lume unde digitalizarea avansează cu pași repezi, riscurile asociate utilizării cardurilor bancare cresc în mod proporțional. Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, a venit cu un set de recomandări vitale pentru posesorii de carduri, în contextul utilizării neautorizate a acestora. Aceste măsuri sunt menite să limiteze responsabilitatea utilizatorilor în situații neplăcute precum pierderea sau furtul cardului.
Conform declarațiilor lui Paul Anghel, este crucial ca banca emitentă să fie notificată imediat în cazul în care cardul a fost pierdut sau furat. Această acțiune rapidă poate preveni responsabilizarea deținătorului pentru tranzacțiile neautorizate. „Limitarea responsabilității pentru posesorii de carduri, în cazul utilizării neautorizate! Poți fi liniștit știind că instituția financiară care a emis cardul tău nu te consideră responsabil pentru tranzacții neautorizate”, a explicat Anghel într-o postare pe Facebook.
Directorul ANPC subliniază că deținătorii de carduri beneficiază de răspundere limitată pentru tranzacții neautorizate, atâta timp cât nu există dovezi de neglijență voită sau intenționată din partea lor în legătură cu incidentul cardului. Protecția se aplică achizițiilor realizate în magazin, telefonic, online sau prin intermediul unui dispozitiv mobil. Totuși, este important de menționat că această protecție nu se extinde la cardurile comerciale, cardurile preplătite neînregistrate sau cardurile-cadou.
Pentru a beneficia de garanții suplimentare în cazul tranzacțiilor neautorizate, Paul Anghel recomandă contactarea instituției emitente a cardului. „Dacă sunteți de părere că a existat o utilizare frauduloasă a contului dumneavoastră sau vă încadrați în condițiile prezentate mai sus, puteți fi relaxat știind că beneficiați de protecție”, a adăugat el.
Este esențial pentru fiecare deținător de card să fie conștient de aceste măsuri de precauție și să acționeze prompt în cazul unor incidente, pentru a se asigura că riscurile financiare sunt minimizate. Vigilența și informarea sunt cele mai puternice arme în lupta împotriva fraudelor bancare.