Arși de Prețuri: Toamna Aceasta Ne Goalește Buzunarele
Într-un vârtej de scumpiri ce pare să nu aibă sfârșit, toamna aceasta aduce cu ea nu doar frunze arămii, ci și prețuri care ard buzunarele românilor. Guvernul vorbește despre plafonarea prețurilor, dar realitatea pieței ne arată o altă față a monedei. „Greu, este foarte greu. Pensiile sunt așa cum sunt, deci nu ne mai așteptăm la nimic. Vorbesc serios, la nimic. Anii trecuți parca erau mai suportabile, dar acum e de groază, foarte scump”, mărturisește o pensionară, vocea ei tremurândă de îngrijorare.
Carnea și Derivatele Sale – Lux sau Necessitate?
În acest decor sumbru, carnea și produsele din carne devin articole de lux. Kilogramul de pulpă de porc, care odinioară costa 24 de lei, va ajunge la 27 de lei. Pieptul de pui nu rămâne în urmă, urcând de la 29 la 32 de lei kilogramul. „De la o săptămână la alta sunt alte prețuri. Am văzut și 50 și ceva de lei kilogramul de parizer, am văzut 80 și ceva de lei un kilogram de crenvurști”, spune un cumpărător, ochii săi scrutând cu neliniște rafturile magazinului.
Brânză, Ouă, Lapte și Ulei – Scumpiri în Lanț
Nu doar carnea își face simțită prezența în acest marș al scumpirilor. Brânza, ouăle, laptele și uleiul își vor cere și ele partea leului. Aceste majorări vin într-un an în care România a înregistrat cea mai slabă recoltă de floarea soarelui din ultimii 15 ani. „Scumpirile nu aduc bucurii niciodată cumpărătorilor, mai ales la acea categorie de oameni, care nu-și permit nici la prețurile actuale să cumpere decât poate strictul necesar, în rest este o problemă pentru o mare parte din populație”, afirmă un alt cumpărător, cu o voce plină de resignare.
Importuri Mai Mari în Contextul Secetei Severe
Seceta severă nu doar că a decimat recoltele, dar a și forțat România să își îndrepte privirea către importuri. În primele șase luni ale acestui an, țara noastră a importat mâncare în valoare de cinci miliarde de euro, un număr care vorbește despre dependența noastră tot mai mare de produsele străine și despre vulnerabilitatea în fața capriciilor naturii.
Sursa: Realitatea.net