Sfinții Mucenici Pamfil și Valentin
Pamfil, primul dintre ei, era preot al acestei cetăți. Se ocupa cu îndreptarea textului Noului Testament, curățindu-l de greșelile diversilor copiști. El însuși copia Sfânta Scriptură și o dădea celor care o doreau. Cel de-a doilea a fost bătrânul diacon Valentin. Acesta era o autoritate recunoscută în Sfintele Scripturi, pe care le cunoștea pe de rost. Cel de-al treilea, Pavel, în timpul unei persecuții anterioare fusese aruncat în foc pentru credința lui în Hristos.
Aceștia, după diferitele chinuri la care au fost supuși de către guvernatorul Urban, au stat în temniță timp de doi ani, până când a ajuns la guvernare Firmilian. Alături de ei au fost întemnițați cinci frați, care se născuseră în Egipt și care se întorceau în țara lor după ce fuseseră siliți să muncească în minele din Cilicia. La porțile Cezareei cei cinci au declarat că sunt creștini și au fost aduși în fața judecății. Întrebați fiind „care sunt numele voastre și din ce neam sunteți?” – ei au răspuns: „Numele pagane date de maica noastră noi le-am lepădat, și ne-am numit în loc Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil și Daniil.” Întrebați fiind, „Care este patria voastră?” – ei au răspuns: „Ierusalimul cel de Sus.” Cei opt mărturisitori au fost scoși din temniță și decapitați, iar după ei a fost ucis și tânărul Porfirie, care a încercat să îngroape trupurile mucenicilor.
Pe Porfirie prigonitorii l-au îngropat de viu, ca și pe Seleuc, care mai înainte fusese ofițer, și care se apropiase să sărute picioarele mucenicilor. De asemenea, tot acum au dobândit moarte mucenicească, Teodul și Iulian, care, în timpul înmormântării mucenicilor au sărutat sfintele lor moaște. Tot în această zi facem pomenirea: – Sfinților mucenici cei din Martiropole, și a preacuviosului Maruta; – Cuviosului Flavian; – Sfântului Flavian, patriarhul Constantinopolului; – Sfântului cuvios Romano cel din Carpenisia; Mâine, 17 februarie, facem pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron și a Sfintei Mariamna.
Sursa: Realitatea.net