Suntem într-o etapă de identificare a celor mai eficiente metode de sprijin şi de transpunere a acestora într-o strategie integrată pentru reconstrucţia Ucrainei, în care România îşi doreşte să joace un rol important”, a declarat Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat al Guvernului. În perspectiva pregătirii şi începerii acestui proces de reconstrucţie a Ucrainei, România ia în calcul ca reper principal mecanismul UE pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, şi îşi propune să desfăşoare acţiuni în plan bilateral, prin colaborarea directă cu Ucraina, dar şi în cadrul unor formate extinse, la nivel regional sau împreună cu partenerii strategici, a mai spus premierul.
Șeful Executivului a adăugat că abordarea României are în centru ideea că acţiunile statelor care se vor implica în reconstrucţia Ucrainei trebuie să fie „complementare, nu concurenţiale”, şi că acest proces implică un efort pe termen lung şi coordonarea întregii comunităţi internaţionale, în care rolul şi implicarea Statelor Unite rămân esenţiale. Nicolae Ciucă, întrevedere cu președintele Cehiei în prima zi a vizitei la Praga. Ambii oficiali sunt militari de carieră Perspectiva de integrare europeană a Ucrainei ar trebui să ghideze întregul proces de reconstrucţie a acestei ţări.
În acest context, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că un obiectiv strategic al României este şi racordarea Republicii Moldova la acest efort de reconstrucţie care vizează în primul rând Ucraina, având în vedere că Republica Moldova a fost afectată de conflict şi ambele state au nevoie de sprijin pentru parcursul european pe care şi l-au asumat. La întrevedere a participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, iar din delegaţia guvernamentală au mai făcut parte vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Ghigiu şi consilierul de stat Nicolae Comănescu.
Sursa: Realitatea.net